Inhoud
Onze gastsprekers komen elk vanuit hun invalshoek spreken over de uitdagingen en good practices van managers in de culturele sector:
- Missie en visie
- Praktische managementmodellen
- Strategisch plan
- Beleidsplan en doelstellingen
- Change management
- Fusies, schaalvergroting
- Spanningsveld tussen zakelijke en artistieke leiding
Onderwijsleeractiviteiten
Praktijkgetuigenissen | 1 SP | Lothar Casteleyn , Paul Dujardin , Ann Truyens , Katrien Van Eeckhoutte
Praktijkgetuigenis van Concertgebouw Brugge | Katrien Van Eeckhoutte
Het Concertgebouw Brugge is een open kunstenhuis en bruisende ontmoetingsplek in de stad, een muziek- en podiumkunstencentrum dat zich richt op de ontwikkeling en presentatie van kunst op mondiaal niveau.
Naast de eigen artistieke werking stelt het Concertgebouw zijn infrastructuur ter beschikking van derden voor de organisatie van alle mogelijke evenementen.
Tijdens de presentatie komen volgende punten aan bod: missie als Vlaamse Kunstinstelling, artistieke werking en programmatie, ‘business & events’ in het Concertgebouw, communicatie en publieksbereik, organisatiestructuur, personeelsbeleid, infrastructuurbeheer en krachtlijnen van het financieel beheer. Ter afsluiting krijgt u tijdens de rondleiding een kijkje achter de schermen in Concertgebouw Brugge.
Praktijkgetuigenis van BOZAR | Paul Dujardin, Sam Deckmyn
Paul Dujardin, CEO en artistiek directeur, nodigt u uit in BOZAR om te luisteren naar zijn visie, missie en strategisch plan. BOZAR staat voor creatie, kwaliteit en artistieke diversiteit. Paul Dujardin ontwikkelde vastberaden een Brusselse en Europese dimensie, die het multidisciplinaire cultuurhuis tot een vaste waarde maakte op de nationale en internationale scène.
U hoort ook de praktische kant van het verhaal. Hoe vertaalt BOZAR de missie en visie in het productieproces en de planning?
Na de presentatie van Paul Dujardin neemt Sam Deckmyn (Advisor Investments BOZAR TECHNICS) u mee doorheen het gebouw en vertelt hij over verleden, heden en toekomst van het gebouw. Renovaties en masterplannen incluis.
Praktijkgetuigenis van Musea Brugge | Lothar Casteleyn
We maken u wegwijs in de Vlaamse cultureel-erfgoedsector en de verschillende types organisaties die hier binnen werkzaam zijn. Vervolgens staan we stil bij de verwachtingen die vanuit de Vlaamse Overheid tegenover de cultureel-erfgoedsector leven. Via inspirerende voorbeelden verduidelijken we hoe de cultureel-erfgoedsector aan de slag gaat met maatschappelijke uitdagingen.
Praktijkgetuigenis van Anima Eterna Brugge | Ann Truyens
We bekijken management vanuit de bril van een producerend gezelschap. Anima Eterna Brugge is één van de huisartiesten van Concertgebouw Brugge. Verankerd in deze stad, bouwen ze samen mee aan het lokale, regionale en nationale culturele weefsel.
Lothar Casteleyn was tot voor kort coördinator van Erfgoedcel Brugge. Als stafmedewerker beleid & ondersteuning van de Cluster Cultuur Stad Brugge biedt hij versterking aan de verschillende stedelijke culturele organisaties (Cultuurcentrum, Openbare Bibliotheek, Musea Brugge, Stadsarchief, Bruggeplus, Erfgoedcel Brugge & Raakvlak).
Paul Dujardin is CEO & Artistiek Directeur van BOZAR te Brussel. Hij werd in 2016 Brusselse leader van het jaar omwille van zijn bijdrage aan een nieuwe dynamiek voor Brussel. Op 5 mei 2017 werd hij verkozen tot vicevoorzitter van de European Festivals Association.
Ann Truyens is algemeen directeur bij het orkest Anima Eterna Brugge.
Katrien Van Eeckhoutte is Algemeen directeur en dagelijks bestuurder van vzw Concertgebouw Brugge.
Organisatievormen | 2 SP | Nikolas Cloet
Organisatievormen: kenmerken en werking | Nikolas Cloet
- Welke organisatievormen zijn courant in de cultuursector?
- Wat is het verschil tussen de commerciële organisatievormen (nv, bvba) en de niet-commerciële organisatievormen (feitelijke vereniging, vzw)?
- Wat brengt het nieuwe Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen?
- Wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende opties?
Organisatievormen: bestuur en good governance | Nikolas Cloet
- Wat houdt het ‘besturen’ en het ‘vertegenwoordigen’ van een organisatie precies in?
- Wanneer is er mogelijk bestuurdersaansprakelijkheid en hoe kan dit vermeden worden?
- Kennismaking met ‘deugdelijk bestuur’ of ‘good governance’ in de cultuursector.
Nikolas Cloet is coördinator van de bacheloropleiding Bedrijfsmanagement - sport- en cultuurmanagement.
Cultuurbeleid | 2 SP | Anneleen Masschelein , Frederik Truyen
Cultuurparticipatie | Anneleen Masschelein
We bespreken het samengaan van culturele en maatschappelijke doelen, met andere woorden, hoe cultuur kan ingezet worden en invloed kan hebben op de samenleving. Sleutelwoorden hierbij zijn toegankelijkheid, burgerzin, diversiteit en inclusie. De spanningsverhouding tussen de (maatschappelijke) waarde en kwaliteit van kunst hebben reeds geleid tot intense debatten.
We kijken naar het toonaangevende werk van Claire Bishop over participatie en kunst in de Angelsaksische context en vervolgens naar het debat over de waarde van cultuur in Vlaanderen, naar aanleiding van het werk van Pascal Gielen en de inspanningen van het tijdschrift Recto/Verso. Dit alles zal aan de hand van een aantal casestudies uit verschillende domeinen uitgediept worden.
Vlaams cultuurbeleid | Anneleen Masschelein
We lichten de historiek van het Vlaamse cultuurbeleid toe en geven een kort overzicht van de huidige wetgeving en initiatieven (decreten, steunpunten en onafhankelijke instellingen). We bespreken de relatie tussen Vlaanderen en het lokale niveau enerzijds, en tot de andere gewesten, vooral dan Brussel, anderzijds. Tenslotte gaan we in op de discussie rond zin en onzin van cultuursubsidies, wat de samenleving daarvoor in ruil mag verwachten en de spanning tussen autonomie en heteronomie van de cultuur.
Europees cultuurbeleid | Frederik Truyen
U krijgt inzicht in hoe cultuurpolitiek op Europees niveau georganiseerd is en welke opportuniteiten dit biedt voor inspraak, participatie en vertaling naar lokaal en regionaal of nationaal beleid. Daarbij is er aandacht voor het hedendaagse debat en agendapunten in Europese cultuurpolitiek.
We gaan dieper in op hoe men op Europees niveau de besluitvorming en actiepunten rond cultuurbeleid organiseert, welke organisaties daar als middenveld fungeren en hoe nationale en regionale bekommernissen gehoor vinden.
We bespreken Europese actieprogramma’s zoals Creative Europe en initiatieven zoals het European Year of Cultural Heritage. We behandelen thema’s zoals open access tot cultureel erfgoed en culturele rechten, en bekijken hoe dit ook een impact heeft op lokale initiatieven. We belichten ook enkele projecten die gestalte geven aan Europese cultuurpolitiek zoals Europeana en Cultural Base. Over één van de behandelde thema’s gaan we in discussie.
Globaal cultuurbeleid | Frederik Truyen
We lichten de structuur en werking van UNESCO kort toe en gaan dieper in op de debatten rond internationaal cultuurbeleid waarbij we bijvoorbeeld thema’s aansnijden als herinneringspraktijken, culturele identiteit, diversiteit.
We kijken naar internationale acties rond onroerend, roerend en immaterieel erfgoed en bekijken hoe UNESCO veranderende krachtverhoudingen op wereldvlak reflecteert in haar werking. We belichten ook welke mogelijkheden er zijn om lokaal en regionaal in te spelen op UNESCO prioriteiten. Telkens wordt de link gelegd naar de fora waar de discussie wordt gevoerd en de impact op het lokale beleid, bijvoorbeeld hoe past het gemeentelijk beleid rond oorlogsmonumenten in een internationale context.
Daarnaast proberen we enkele culturele ontwikkelingen te duiden aan de hand van internationale case studies, zoals de opkomende metropolen als nieuwe culturele centra, en het debat rond cultuurpolitiek voor duurzame ontwikkeling. We maken een korte zijsprong naar de impact van globale sociale netwerken op cultuurspreiding en interculturele dialoog.
Anneleen Masschelein is hoofddocent verbonden aan de Onderzoeksgroep Algemene Literatuurwetenschap en Culturele Studies van de Faculteit Letteren (KU Leuven).
Frederik Truyen doceert als hoogleraar Online Publishing en Digital Cultural Heritage in de Master Culturele Studies en de Master Digital Humanities van de KU Leuven. Hij is verbonden aan de Onderzoeksgroep Algemene Literatuurwetenschap en Culturele Studies van de Faculteit Letteren. Hij is coordinator van CS Digital, een expertisecentrum rond digitalisatie en digitale transformatie in de culturele erfgoedsector. Hij is bestuurslid van de Europeana Network Association en voorzitter van Photoconsortium. Hij is momenteel programmadirecteur van de opleiding Digital humanities te Leuven.