Meer info
Vergaderen: “We vergaderen te veel, te lang en inefficiënt!” wordt er wel eens beweerd. Nochtans is vergaderen een waardevol hulpmiddel voor de samenwerking met anderen. Het is in vele gevallen het snelste middel om gedachten over te dragen, om tot gemeenschappelijke conclusies te komen, om ideeën uit te wisselen of te genereren.
Als voorzitter maar ook als deelnemer is het uitermate belangrijk het vergaderproces te kennen en er een rol in te spelen. Het voorbereiden van de vergadering is al het halve werk, het bepalen van de doelen is een kunst op zich en het in goede banen leiden van een vergadering kan je leren. Communicatie is daarbij het belangrijkste middel om de betrokkenheid van de deelnemers te behouden. En ja, deelnemers kunnen ook wel eens lastig gedrag vertonen, hoe ga je daar (niet) mee om?
Presentatie skills: Ben jij ooit al eens in slaap gevallen terwijl iemand vooraan in de zaal iets stond te vertellen? Hoe zorg jij ervoor dat jouw publiek de aandacht niet verliest terwijl jij jouw verhaal brengt? Een presentatie moet voorbereid worden en jij moet weten wat jij wil dat jouw toehoorders als boodschap zullen meenemen naar huis.
Verbinding maken met het publiek, voorbereid zijn, de juiste vorm van de presentatie, de verwachtingen en de vragen van de toehoorders, de valkuilen en de valschermen, (bijna) iedereen kan leren krachtig presenteren.
Deel 1:
- Wat is een vergadering (niet)?
- Vijf soorten vergaderingen met hun doelstellingen.
- ‘Wij’ zijn de vergadering, wie trekt er mee aan de vergaderkar?
- Het belang van de nauwe interactie met de notulist.
- De verschillende vergaderfasen.
- Het belang van een goede start.
- Doelgericht blijven door discipline.
- 15 tips om een vergadering te kelderen!
Deel 2:
- Het vergadercontract met de deelnemers.
- Iedereen blijven betrekken bij het vergaderproces.
- Hoe omgaan met ‘moeilijk’ gedrag.
- Brainstormen is een techniek die ook discipline vergt.
- Zelf een vergadering voorbereiden en voorzitten.
Deel 3:
- Een presentatie/uiteenzetting/toespraak brengen, hoe begin je eraan?
- De vier onderdelen van een geweldige toespraak: een belangrijke persoon die iets opmerkelijkst vertelt op een boeiende manier met een meesterlijke voordracht.
- Identificeren, beïnvloeden en inspireren van jouw publiek.
- Een pakkend begin, een fantastisch middenstuk en een onvergetelijke afronding.
Deel 4:
- Een uiteenzetting voorbereiden en geven.
- Feedback geven en krijgen.
- Zelfvertrouwen kan ontwikkeld worden.
Docent
Filip De Craemer is zelfstandig docent in management.
Na een carrière van 33 jaar als Officier bij Defensie, werkte hij in de periode 2012-2018 als Hoofd Veiligheid van een Internationale Organisatie (Verenigde Naties) – Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW – Nobelprijswinnaar 2013). Hij heeft een ruime ervaring in het leidinggeven aan groepen variërend van 10-350 mensen, en hij voerde onderhandelingen in extreme situaties in heel wat conflictgebieden.
Sinds 2018 geeft Filip trainingen binnen verschillende bedrijven en opleidingsinstellingen. Hij geeft voornamelijk opleidingen aan jonge, nieuwe leidinggevenden waar hij door middel van een mix van theorie, praktische oefeningen en eigen voorbeelden onmiddellijk bruikbare technieken aanreikt waarmee de deelnemer onmiddellijk aan de slag kan op de werkvloer.
Daarnaast is hij ook voorzitter van het Koninklijk Comité voor Initiatief Brugge en organiseert voor de Stad Brugge verschillende grote events in, met en voor Brugge.