Onderwijsleeractiviteiten
Repatriëring buitenlandse vermogens en compliance | 1.0 SP | Alexander Delafonteyne
In deze sessie leer je:
- Het fiscaal en strafrechtelijk risico van grijs en zwart geld, namelijk niet-aangegeven inkomen en kapitaal dat geheel of gedeeltelijk bestaat uit niet-aangegeven inkomsten;
- De steeds toenemende nationale en internationale gegevensuitwisseling die ervoor zorgt dat vermogens - en dus ook grijs en zwart geld - steeds meer zichtbaar worden;
- De bestaande mogelijkheden om deze problemen te verhelpen, zowel preventief door middel van een regularisatie, als curatief door middel van een akkoord met de fiscus en/of een minnelijke schikking op strafrechtelijk vlak.
- Ook de verplichte informatie uitwisseling in kader van nieuwe Europese DAC6 reglementering wordt in deze sessie toegelicht.
Na het volgend van deze sessies heb je zicht op risico’s die verbonden zijn aan dergelijke vermogens en weet je ook hoe je dergelijke problemen verhelpt.
Alexander Delafonteyne is advocaat-vennoot bij Bloom Law firm.
Koopovereenkomst onroerend goed | 1.0 SP | Philippe De Jonghe
We zetten de basiskenmerken van een verkoopovereenkomst van onroerende goederen uiteen. Daarnaast gaan we in op de geldigheidsvereisten van dergelijke overeenkomst. Ook de verschillen tussen de verkoop van roerende en onroerende goederen zetten we in het licht.
Je leert over het belang van de notariële tussenkomst en hoe de notaris bijdraagt aan de rechtszekerheid tussen partijen.
Het vak vertrekt vanuit de praktijk zodat je zelf een correct advies kan verlenen bij het nalezen van een onderhandse verkoopovereenkomst of notariële verkoopakte.
Philippe De Jonghe is Notaris te Oostende. Hij is er geassocieerd met Notaris Sylvie Verrewaere. Sinds september 2020 is Philippe De Jonghe tevens Voorzitter van de Nationale Kamer van Notarissen.
Overzicht roerende beleggingen | 1.0 SP | Lode Casteleyn
Deze topic heeft als doelstelling alle roerende beleggingen te overlopen die gangbaar zijn voor de privépersoon in België, zoals bijvoorbeeld sparen, termijnrekeningen, obligaties, aandelen en goud. We lichten niet alleen de liquide beleggingen, maar ook cryptocurrencies toe. Per activaklasse geven we mee wat de gangbare taxatie is. Bovendien spelen we ook steeds in op de actualiteit.
Lode Casteleyn is onafhankelijk vermogensbeheerder bij Quaestor Wealth Care. Quaestor zorgt voor de financiële gezondheid van het vermogen van hun klanten over generaties heen, en waakt over hun beleggingen via maatwerk met hoogstaande service en betrokkenheid.
Waardering van onroerende goederen | 1.0 SP | Klaas Claeyssens
Tijdens deze sessie krijgt je een overzicht van de drijvers van vastgoedprijzen, de verschillende markten en de belangrijkste waarderingsmethodes.
We lichten de inkomsten- en kostenbenadering toe, alsook de vergelijkende methode. Bovendien krijg je via rekenvoorbeelden inzicht in de belangrijkste waardebepalende factoren van onroerende goederen. We staan stil bij de verschillende aanpak van het aan- en verkopen van een onroerend goed onder het stelsel van registratierechten tegenover een aandelenoverdracht.
Klaas Claeyssens is zaakvoerder van het studiebureau Claeyssens & Couckuyt Experts, gespecialiseerd in waarderingsvraagstukken en strategisch advies omtrent vastgoed. Het waarderen van vastgoed en hierover strategisch advies verstrekken is hun passie.
Klaas is Master in Real Estate Management en is sinds 2001 actief als vastgoed-expert. Hij heeft een ruime ervaring opgebouwd in complexe vastgoedwaarderingen. Hun cliënteel bestaat uit projectontwikkelaars, banken, bedrijfsrevisoren, ondernemingen, curatoren, notarissen, juristen, GVV’s, overheden, internationale en nationale vastgoedinvesteerders,...
Waardering van de onderneming | 1.0 SP | Ruben Van Impe
Op een correcte en onderbouwde manier de waarde van een onderneming inschatten is een nuttige en noodzakelijke skill bij vermogens- en successieplanning. Voor een jurist, advocaat of planner is het belangrijk een inzicht te krijgen in hoe die waardering wordt bepaald. Bij bv. de overdracht naar de volgende generatie van een familiebedrijf of een schenking is het essentieel te weten welke inzichten en technieken bruikbaar zijn. Dit leer je tijdens deze lessen.
Ruben Van Impe is partner bij EY Tax / ACR. Binnen EY begeleidt Ruben diverse types ondernemingen, van KMO tot grotere vennootschappen, met betrekking tot hun fiscale en strategische vraagstukken. Naast de klassieke accountancy gerelateerde en fiscale vragen, komt Ruben Van Impe frequent tussen in waardebepaling van vennootschappen, zowel in een minnelijke als in een gerechtelijke context.
Handelsvennootschap in het kader van vermogensplanning | 1.0 SP | Nathalie Van Diest
Tijdens dit seminarie gaan we na hoe een vennootschap met rechtspersoonlijkheid kan gebruikt worden bij de vermogens- en successieplanning. We bekijken de mogelijkheden die deze vennootschappen bieden in het kader van drie belangrijke pijlers: het controlebehoud, de inkomensgarantie en het beschikkingsrecht.
Uiteraard komen ook de fiscale aspecten aan bod. In het bijzonder besteden we aandacht aan het gebruik van een management-, patrimonium- en holdingvennootschap.
Nathalie Van Diest is Senior Counsel bij EY Law. Na haar rechtenstudie aan de Universiteit van Antwerpen ging ze aan de slag als fiscaal en juridisch adviseur bij accountancy- en tax-kantoren. In 2016 behaalde ze de titel van extern belastingconsulent bij het IAB (huidig ITAA).
Sinds 2018 is zij werkzaam bij EY. Ze adviseert belastingplichtigen in nationale en grensoverschrijdende situaties waarbij ze heel wat kennis heeft opgedaan inzake de structurering en optimalisatie van inkomstenbelasting en de daarbij horende compliancewerkzaamheden, de overdracht van familiale ondernemingen en family governance.
De maatschap in het kader van de vermogensplanning | 1.0 SP | Dominique De Marez
In deze sessie staan we stil bij het ondernemings- en vennootschapsrechtelijk kader van maatschappen. Welke zijn de kenmerken, geldigheid en vormvereisten van een maatschap, hoe wordt een maatschap opgericht, hoe zit het met het vermogen en de vennoten binnen een maatschap. Ook het bestuur, de ontbinding en vereffening komen aan bod. Ten slotte bekijken we de maatschap in combinatie met schenking en besteden we aandacht aan de fiscale voordelen.
Dominique De Marez is advocaat bij de balie West-Vlaanderen (Eubelius) en gastdocent KULeuven campus Brussel. Hij is Senior Counsel sinds 2010 en werd in 2007 lid van de balie West-Vlaanderen, nadat hij eerder als advocaat actief was aan de Gentse balie.
Stichting en trust | 1.0 SP | Olivier De Keukelaere
Stichtingen en trusts behoren tot de meest tot de verbeelding sprekende entiteiten in de vermogensplanning. Bij de doorsnee Belg is de trust voornamelijk gekend als ‘trust fund’ waarover de kinderen van schatrijke Amerikanen beschikken, of als vehikel om geld te verbergen voor schuldeisers, erfgenamen of de fiscus. Ook de private stichting heeft haar reputatie niet altijd mee, mede dankzij de berichtgeving rond Fonds Pereos. Maar wat is hier in werkelijkheid van aan?
De opleiding vat aan bij het historische ontstaan van de trust om op zoek te gaan naar de oorspronkelijke bedoeling en kenmerken ervan. Daarna staan we stil bij de verschillende soorten trusts waarmee je internationale klanten kunnen worden geconfronteerd. Vervolgens bekijken we hoe het Belgische recht hiermee omgaat, met in het bijzonder aandacht voor het IPR en de fiscale regels. Dit wordt zowel in de erfbelasting als de inkomstenbelasting (Kaaimantaks) toegepast.
In het tweede onderdeel besteden we aandacht aan ons lokale alternatief voor de trust, namelijk de Belgische private stichting. Ook hier kijken we naar de eigenschappen, het nut en de fiscale regels.
Olivier De Keukelaere is Advocaat bij Cazimir.
Partiële splitsingen en andere reorganisaties van vennootschappen | 1.0 SP | Christophe Rapoye
De partiële splitsing is niet meer weg te denken uit de ondernemingsfiscaliteit. Ook in het kader van vermogens- en successieplanning is het belang van deze figuur niet te onderschatten.
Mits vervulling van een aantal wettelijke voorwaarden laat een partiële splitsing toe om bijvoorbeeld belastingneutraal vastgoed af te splitsen of om het familiaal vermogen van een groep te herschikken in het kader van successieplanning.
In deze les lichten we de vennootschapsrechtelijke, boekhoudkundige en fiscale aspecten van een partiële splitsing toe.
De nadruk ligt op de recente rulingpraktijk en rechtspraak rond partiële splitsingen, waarbij de docent zijn eigen praktijkervaring toelicht.
Christophe Rapoye is Senior Manager in de afdeling Vennootschapsbelasting bij PwC. Hij is voornamelijk actief in overnames en herstructureringen van vennootschappen (M&A).
Onroerende zakelijke rechten | 1.0 SP | Philippe Salens
Vruchtgebruik structuren zijn (te) bekend. Is het nu nog aangewezen van deze structuren gebruik te maken of zijn er alternatieve structuren mogelijk op basis van het recht van opstal of het recht van erfpacht. Tijdens dit seminarie lichten we hun aanwendingsmogelijkheden toe en bespreken we de caveats zowel op civielrechtelijk als op fiscaalrechtelijk vlak.
Philippe Salens is Senior counsel EY Tax Consultants.
Vruchtgebruik in het kader van successieplanning | 1.0 SP | Rutger Van Boven
In dit onderdeel staan we stil bij de verschillende manieren waarop een (toekomstig) vruchtgebruik kan worden gevestigd ten aanzien van zichzelf of ten aanzien van andere personen na het overlijden van de eerste vruchtgebruiker. Zowel de juridische als de fiscale aandachtspunten bij elk van deze technieken (successief, aanwassend, terugvallend, eventueel en wettelijke toegekend opvolgend vruchtgebruik) komen aan bod.
Rutger Van Boven is partner bij BDO Gent.
Beding van aanwas en lijfrente | 1.0 SP | Wout Bodvin
Deze twee vormen van kanscontracten brengen heel wat heel wat interessante fiscale facetten met zich mee. Je verwerft inzicht in deze twee technieken en leert rekening houden met de gerechtelijke en fiscale valkuilen. We volgen steeds de actualiteit en de wijzigende standpunten van de belastingdienst.
Wout Bodvin is Notarieel jurist bij notariskantoor Flemings & Jansen, met bijzondere belangstelling voor (grensoverschrijdende) successieplanning en fiscaliteit van high net worth individuals en hun familieleden. Voordat hij na een eerste werkervaring in een notariskantoor terugkeerde naar het notariaat, werkte hij achtereenvolgens als tax consultant bij een internationaal consultancykantoor en als advocaat bij een toonaangevend Belgisch fiscaal advocatenkantoor. Zijn opleidingen (master in de rechten - 2014, master in de fiscaliteit - 2015 en master in het notariaat - 2015) voltooide hij aan de KU Leuven.
Levensverzekeringen | 1.0 SP | Sven Hubrecht
In deze sessie staan we uitgebreid stil bij de levensverzekering als beleggingsproduct. Wie zijn de belangrijke actoren bij het afsluiten van een levensverzekering en welke zijn de verschillende begunstigingsclausules. Ook de relatie tot het huwelijksvermogens- en erfrecht komt aan bod. Ten slotte belichten we ook de erfbelasting en de plaats die een levensverzekering kan innemen binnen successieplanning in het algemeen.
Sven Hubrecht is senior manager bij EY private client services. Hij begeleidt ondernemers en vermogende particulieren op het vlak van nationale of internationale familiale vermogensplanning. Vaak wordt daarbij gekozen voor een globale aanpak. In samenspraak met de cliënt wordt dan een analyse gemaakt van de huidige situatie en worden in het kader van de persoonlijke en familiale situatie, de gepaste successieplanningstechnieken in kaart gebracht om de erfbelasting te reduceren en om desgewenst de verdeling van de nalatenschap bij te sturen.
BTW en onroerend goed | 1.0 SP | Frank Vanbiervliet
Inhoud van deze sessie:
- Je verwerft inzicht in de begrippen die te maken hebben met de verkoop van nieuwe gebouwen en bijhorende terreinen die aan btw onderworpen zijn.
- Toelichting van oude verbouwde gebouwen.
- Je leert meer over de aan btw onderworpen zakelijke rechten op nieuwe gebouwen.
- Je komt alles te weten over onroerende verhuur en onroerende financieringshuur.
- Bespreking van het onderscheid tussen de geregelde koper/oprichter en verkopen van gebouwen en de toevallige verkoper.
- Hoe zit het met het verlaagde tarief van 6% in de bouwsector?
- Wat met de verlegging van heffing?
Frank Vanbiervliet is verbonden aan het advocatenkantoor Deloitte Legal en maakt deel uit van haar Tax Dispute Resolution Team. Frank is daarnaast een gewaardeerde spreker op diverse seminaries en is bijzonder geëngageerd binnen het beroepsinistituut voor cijferberoepers, met name het ITAA, waar hij Rechtskundig Assessor is.
Practicum - Hoe een vermogensplanning concreet aanpakken? | 1.0 SP | Dieter Bossuyt
Tijdens het practicum bespreken we tijdens twee sessies enkele typische situaties waarmee een vermogensplanner geconfronteerd wordt. Het doel van het practicum is om probleemsituaties te herkennen en een (eerste aanzet tot) oplossing aan te reiken.
Dieter Bossuyt is gecertificeerd belastingadviseur bij Lemon Consult. Hij begeleidt ondernemers en families bij het opzetten van een fiscale planning en helpt hen op weg naar familiale gemoedsrust.