Responsible AI in business

 • Startdatum: 30/09/2022
 • Aantal studiejaren: 1 / Aantal opleidingsuren: 111
 • Lesdagen:

  De lessen vinden plaats op dinsdag en vrijdag, telkens van 18u tot 21u15.

 • Ambassadeur:
   Het programma wordt ondersteund en bewaakt door Mieke De Ketelaere, experte in AI en auteur van het boek Mens versus Machine.

  Het programma wordt ondersteund en bewaakt door Mieke De Ketelaere, experte in AI en auteur van het boek Mens versus Machine.

 • Aantal ECTS-credits: 27
 • Doelpubliek:

  Dit postgraduaat richt zich tot mensen die reeds in het werkveld staan. Er is geen specifieke voorkennis vereist.

  • Bachelors of masters (handelswetenschappen, logistiek management, marketing, human resources management, ingenieurs, enz.) met een sterke interesse in nieuwe technologieën en hoe deze kunnen leiden tot optimalisatie van bedrijfsprocessen.
  • Professionals die hun bedrijf/organisatie willen begeleiden in de digitale transformatie.
 • Prijs: 2850EUR vrij van btwKMO portefeuille
Download brochure

Meer info

De gepersonaliseerde reclamefolder van de supermarkt met aanbiedingen ‘speciaal voor jou’? AI. De voorgestelde liedjes op Spotify? AI. De zelfregelende verkeerslichten op de hoek van je straat? AI. Het valt niet te ontkennen. Artificiële intelligentie dringt aan een duizelingwekkende snelheid onze realiteit binnen. Ze duikt niet alleen op in jouw dagelijkse leven, maar ook in de verschillende bedrijfssectoren. Dit roept veel vragen op. Wat kan AI allemaal? Wat nog niet? En in hoeverre is AI écht intelligent en een meerwaarde voor onze manier van leven?
Citaat uit Mens versus machine - Mieke De Ketelaere

Het Postgraduaat ‘Responsible AI in business’ biedt een antwoord op deze en vele andere vragen. Je krijgt een solide basis mee inzake huidige AI systemen, en we staan uitgebreid stil bij het humane aspect van AI. Wetgeving en ethisch kader zijn hier primordiaal.

Daarna gaan we op zoek naar potentiële use cases binnen of buiten het bedrijf waar je werkzaam bent en of AI hier al dan niet een oplossing kan bieden. In de module AI Exploration gaan we effectief aan de slag met een AI use case.

Er worden geen examens georganiseerd voor deze opleiding. Het volledige postgraduaat wordt geëvalueerd op basis van het uitschrijven van een AI use case waarbij externe coaching wordt voorzien door AI-professionals.

Op het einde van de opleiding kan je als ‘AI-vertaler’ de brug slaan tussen de verschillende stakeholders die betrokken zijn bij een AI-project en kan je een bedrijfsnood ‘vertalen’ naar AI-programmeurs.

Na het volgen van het Postgraduaat Responsible AI:

 • heb je een beeld van de meest gebruikte AI systemen,
 • ben je op de hoogte van het juridisch en ethisch kader met betrekking tot AI,
 • ben je in staat de haalbaarheid en rentabiliteit van een AI oplossing te analyseren rekening houdend met het humane aspect van de AI-oplossing,
 • ben je in staat een use case te vertalen in AI termen.

Meer gedetailleerde informatie per opleidingsonderdeel vind je onderaan deze pagina.


Hoe het allemaal begon

West-Vlaanderen moet vooroplopen in de verdere ontwikkeling van artificiële intelligentie, één van haar speerpuntsectoren. Om het gebruik van artificiële intelligentie te verduurzamen en de vele kansen ervan optimaal te benutten werd in maart 2019 het beleidsplan Artificiële Intelligentie en het beleidsplan Cybersecurity door de Vlaamse regering aangenomen. Door de Vlaamse regering zijn via EWI (departement Economie, Wetenschap en Innovatie) middelen gereserveerd vanuit het budget AI & CS voor LLL (Levenslang en Levensbreed Leren).

Eind 2020 verzamelde de VIVES/Brugge Business School een aantal experts in de materie en richtte een stuurgroep op voor de inhoudelijke ontwikkeling en kwaliteitsbewaking van het programma. Vandaag wordt het programma verder ondersteund en bewaakt door Mieke De Ketelaere, experte in AI en auteur van het boek Mens versus Machine.  

Opleidingsprogramma

Opleidingsonderdeel
Deep Dive in AI
The Human Factor
AI in business
AI exploration
Building an ethical AI use case