Onderwijsleeractiviteiten
Financieel management | 4 SP | Sylvia Thienpont
Financiële soliditeit is dé garantie dat je organisatie ook in de toekomst haar maatschappelijk doel zal kunnen realiseren.
Vooreerst staan we stil bij de het wettelijk kader dat van belang is voor de vereniging, daarnaast komen de basisprincipes en -technieken van het dubbel boekhouden aan bod. Dit dubbel boekhouden resulteert in een jaarrekening. (Je hebt geen boekhoudkundige voorkennis nodig.)
Maar financieel beleid gaat veel verder dan louter boekhouding. Via management accounting technieken kan men een langetermijnstrategie uitwerken en realiseren. Cruciaal hierbij zijn:
- Financiële analyse: Aan de hand van de jaarrekening kan men de financiële gezondheid van de organisatie bepalen. Is de organisatie gezond gefinancierd? Zal zij haar financiële korte- en langetermijnverplichtingen kunnen nakomen?
- Begrotingsbeleid: Hoe komt een begroting of budget tot stand? Hoe ga je om met projectbegrotingen? Wanneer is een begroting sluitend?
- Kostprijscalculatie: Welke elementen zijn belangrijk voor het bepalen van een correcte kostprijs? Wat is het belang van contributiebenadering?
- BTW: We staan stil bij de benadering van btw binnen de sector en gaan na wat de invloed van het btw-regime is op onder meer het begrotingsbeleid en de kostprijscalculatie
Sylvia Thienpont is Gecertificeerd fiscaal accountant ITAA en Product Manager social profit bij SBB Accountants & Adviseurs. Na een loopbaan in de social profit begeleidt ze vanuit haar functie bij SBB al meer dan 10 jaar organisaties op beleidsmatig, boekhoudkundig en fiscaal vlak. Ze volgt zowel intern als extern de ontwikkelingen binnen de sector op de voet.
Subsidies en partnerships | 1 SP | Sophie Detremmerie
Subsidies
- Overzicht subsidies op alle overheidsniveaus: inzicht in de subsidiemogelijkheden op Europees niveau, Vlaams, regionaal, provinciaal en gemeentelijk.
- Aanpak om subsidies te verkrijgen: we bekijken welke methoden mogelijk zijn
- Dossier & budget opstellen: werken in functie van de respectievelijke overheidspartij
- Dossier afhandelen na realisatie: inhoudelijk en financieel
- Voorbeelden zijn uit de praktijk gegrepen
Partnerships
- Overzicht van de eigen middelen van een cultuurorganisatie: Ticketing, sponsoring & partnerships, zaalverhuur, privé-events, de vrienden van, coproducties, ...
- Doelstellingen, evolutie returnplan (communicatie, hospitality, brand activation, storyline)
- Hoe vind je een sponsor, hoe verloopt een sponsormeeting, hoe maak je een gepast voorstel op, wat staat er in een contract?
- Wat zijn de moeilijkheden die je ondervindt bij het zoeken naar middelen en hoe kan je die aanpakken? We spreken over digitalisering, datadriven marketing, te klein zijn, ...
- Alles wordt doorspekt met praktische tips en voorbeelden
Sophie Detremmerie is COO bij the World Choir Games. Deze Olympische Spelen voor zangkoren gaan door in november 2021 in Antwerpen en Gent, en maken deel uit van het topevenementenbeleid van de Vlaamse Overheid. Daarvoor had zij een lange carrière bij het Festival van Vlaanderen Gent en Brussel als Managing Director, verantwoordelijk voor het zakelijke beleid met een focus op sponsoring. Ze was ook jaren lid van de jury bij de Belgian Sponsorship Awards.
Financieringsmix | 1 SP | Isabelle De Voldere
In de laatste module rond financiering nemen we eerst een breder perspectief op de verschillende vormen van (aanvullende) financiering die organisaties in de cultuursector kunnen aanspreken, naargelang hun noden en karakteristieken: subsidies, marktfinanciering, informele financiering. We bespreken instrumenten als de tax shelter en cultuurlening om aanvullende financiering in de cultuursector te ondersteunen. In het tweede deel zoomen we specifiek in op crowdfunding als een specifieke vorm van informele financiering.
Crowdfunding maakt de laatste jaren zijn opmars als innovatieve financieringstool voor projecten, organisaties en ondernemers in alle sectoren. Ook de culturele sector verkent de mogelijkheden van crowdfunding. En deze mogelijkheden reiken verder dan louter (aanvullende) financiering aantrekken. Crowdfunding biedt ook kansen om op een andere manier aan publiekwerking en community building te doen, aan nieuwe vormen van communicatie te doen, een platform te zijn voor marktonderzoek.
Maar crowdfunding is geen ‘easy money’. Een goede crowdfunding campagne opzetten vraagt een scherp inzicht in de eigen doelstellingen, sterke communicatievaardigheden en de nodige tijdsinvesteringen.
In welke mate wordt crowdfunding gebruikt in de culturele sector? Welke bedragen worden gemiddeld opgehaald? Hoe kies je het juiste platform? Wat zijn de do’s en don’ts bij het opzetten van een campagne? Naast de cijfers bespreken we diverse praktijkvoorbeelden, waarbij je een goed beeld krijgt van wat crowdfunding (niet) kan betekenen.
Isabelle De Voldere is senior onderzoeker bij IDEA Consult. Haar professionele interesse gaat al 20 jaar uit naar het stimuleren van de bijdrage van cultuur, creativiteit en innovatie tot regionale ontwikkeling. Zo zette ze in de voorbije jaren actief in op het versterken van de culturele en creatieve ecosystemen in Vlaanderen en Europa. Ze leidde verschillende projecten in opdracht van onder andere (regionale, federale en Europese) overheidsinstanties, intermediaire organisaties en sectorvertegenwoordigers rond financiering, ondernemerschap, business modelling, de impact van digitalisering.